Gratis verzending vanaf €30,-

.

Voor 12:00 besteld, dezelfde dag verzonden.

.

logo cananga V2 transparant
Webwinkel Keurmerk
essentiele lavendelolie blog cananga
Essentiële lavendelolie

Datum

NIEUW

Essentiële Lavendelolie: de alleskunner

Essentiële Lavendelolie is een van de meest populaire etherische oliën. Iedereen kent het wel. De zeer herkenbare heerlijke geur is voor iedereen herkenbaar. Benieuwd naar wat deze olie voor je kan betekenen? Je zult nog versteld staan wat deze allrounder allemaal kan.

Karakteristiek van lavendel

Echte essentiële Lavendel olie (Lavandula angustifolia, syn: L. officinalis, L. vera) is een oeroude gebruiksplant en de meest waardevolle soort in het lavendelgeslacht. De plant werd al door de Grieken en Romeinen ingezet om kamers te begeuren en te ontsmetten. De bloemen werden in badwater gedaan vanwege de heerlijke geur. Vermoedelijk komt daar de naam vandaan: ‘lavare’ betekent ‘wassen’. 

De plant groeit in het grootste deel van het Middellandse Zeegebied. De meest beroemde regio waar de lavendel van nature voorkomt, is de Provence in het zuidoosten van Frankrijk. Hier groeit de echte lavendel op de hoogvlakten van Sault en Valensol, het liefst op hoogten vanaf 800 meter. Naast de Provence zijn in verschillende gebieden in de wereld lavendelculturen ontstaan. Bekend is de lavendelteelt in Norfolk en Surrey in Engeland. Tasmanië, Zuid-Afrika en Bulgarije zijn tegenwoordig ook bekende lavendelgebieden waar hoogwaardige lavendelolie wordt geproduceerd. Lavendelolie wordt al vanaf de 15e eeuw in het zuiden van Frankrijk gedestilleerd.

De werking van Essentiële Lavendelolie

De olie van de lavendelplant staat vooral bekend om zijn bloemige, zoete en iets kruidachtige geur. Het effect dat deze geur heeft op mens (en dier) is met name heerlijk ontspannend. Heerlijk na een drukke werkdag, maar ook wanneer je moeite hebt met slapen, zenuwachtig of gespannen bent. Essentiële lavendelolie brengt dus extra rust wanneer je in een stressvolle of onzekere periode zit. Naast deze werking voor de geest, kan lavendelolie ook helpen met het verzorgen van je lichaam.

Binnen de aromatherapie wordt lavendel gezien als de meest veelzijdige olie. In lage doseringen werkt lavendel sterk kalmerend en ontspannend, zowel lichamelijk als psychisch. De olie is duidelijk angstverminderend. Lavendel is huidherstellend bij o.a. brandwonden; insectenwerend. In de huidverzorging werkt lavendel verzachtend. Door de bijzondere combinatie van inhoudsstoffen van de stimulerende linalool en ontspannende linalyl acetaat reguleert lavendel spanningen.

Essentiële Lavendel olie is goed te vermengen met bijvoorbeeld  essentiële sinaasappelolie, citroen, geranium en bergamot.

Lavendelolie: hoe te gebruiken?

Of je lavendelolie nu voor je lichaam of geest gebruit, het is belangrijk om te weten hoe je veilig met essentiële oliën omgaat. Essentiële olie is sterk geconcentreerd, waardoor er huidirritaties zouden kunnen ontstaan. Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop je lavendel op een verantwoorde manier gebruikt. Wij leggen je precies uit hoe je lavendelolie gebruikt zonder je huid te irriteren. 

Overdosering en bijwerkingen van lavendelolie

Lavendelolie is een zeer veilige essentiële olie. Hoofdpijn is vaak een teken dat er teveel druppels zijn verdampt. In een enkel geval ontstaan er huidreacties, zoals een rode huid.

Meer
artikelen