Gratis verzending vanaf €30,-

.

Voor 12:00 besteld, dezelfde dag verzonden.

.

logo cananga V2 transparant
Webwinkel Keurmerk
cananga aromatherapie in de zorg
Aromatherapie in de zorg

Datum

NIEUW

Aromatherapie in de zorg: aandacht en ontspanning.

Steeds meer en meer wordt Aromtaherapie toegepast in zorg- en wooninstellingen. Zo word er in Engeland, VS, Zuid-Afrika, en Zwitserland grote vooruitgang geboekt met het gebruik van Essentiële oliën. Een mooie ontwikkeling, aangezien aromatherapie perfect is voor lichaam en geest, omdat dit het welbehagen van ouderen en zieken zoveel meer kan bevorderen.

Aromatherpie in de zorg: hoe werkt het?

Een heerlijk handmassage met lavendelolie of rozenolie vermengd met bijvoorbeeld amandelolie of jojobaolie, is al een weldaad. Dit is slechts een klein voorbeeld van wat er mogelijk is. Alleen al een aanraking met liefde gegeven doet wonderen bij zieken, ouderen en dementerende. vooral de laatste groep kan hierdoor een opleving krijgen. Het kan net die ene geur zijn die een mooie, of soms minder mooie, herinnering naar boven haalt Daarom is het belangrijk om goed de reactie van de persoon te observeren, en hierop te handelen.

Vooral bij dementerende ouderen is het daarom aan te raden om aromatherapie te te laten passen door een bekend en vertrouwd persoon. De oudere zal zich meer kunnen ontspannen en kunnen genieten van deze verwennerij, dit zal de werking van de essentiële oliën alleen maar ten goede komen. Het kan ook heel simpel door een geursteentje weg te leggen met een essentiële olie. Probeer dit altijd in overleg met de ouderen en/of patiënt te doen. Indien mogelijk: kies samen met de patiënt een geur uit.

Voordelen van aromatherapie in de zorg

Essentiële oliën hebben een luchtzuiverende werking.
Zij houden de lucht en de luchtwegen van de patiënt of oudere gezond. Denk maar eens aan een aromadiffuser op bijvoorbeeld een ziekenkamer, of in zorginstelling. Essentiële oliën zoals bijvoorbeeld sinaasappel, lavendel of pepermunt geven een fijne sfeer aan de omgeving,

Het geeft ontspanning bij onrust, angst en stress.
De bekendste rustgevende olie is lavendel. Combineer je dit bijvoorbeeld met sinaasappel, dan geeft dat aantoonbaar minder angst en stress, en meer ontspanning. Heerlijk in een slaapkamer om lekker te kunnen slapen.

Essentiële oliën geven berusting en helpen mee om te verwerken.
Gebruik bijvoorbeeld essentiële oliën zoals wierook, mandarijn en bergamot (of combineer deze) tijdens de laatste fase van een patiënt. Masseer met alle zachtheid de handen, en/of verdamp in de ruimte. Het helpt bij het loslaten van het leven, het vermindert de angst voor het proces wat komen gaat. Ook voor de familieleden zullen deze geuren later van pas kunnen komen tijdens de rouwverwerking. Zoek altijd de essentiële olie die JOU helpt tijdens de rouwverwerking. De geuren die gebruikt worden kunnen ook een tegengesteld effect hebben omdat de herinnering van jouw geliefde er aan gekoppeld kan zitten!

Verwenzorg.
Wat een prachtig woord ! Want dat is precies wat het doet: verwennen, extra aandacht ! Bij een dagelijkse verzorging van een droge huid, de verzorging van spieren en gewrichten kunnen essentiële oliën een grote rol spelen. Een simpele handmassage versoepelt de spieren en verlicht stress. Bovendien kan het de verbintenis tussen de gever van de handmassage en de ontvanger verstevigen.. Een bad met enkele druppels essentiële oliën zoals pepermunt en wintergreen voor de spieren (wel altijd vermengen met een dragerolie) kan zoveel verlichting geven. Zorgpersoneel en zeker de familie kunnen hierbij een grote rol spelen.

Geurbestrijding.
Essentiële oliën kunnen op een natuurlijke manier slechte geuren maskeren. Zo kan het bijvoorbeeld de typische “ziekenhuisgeur” vervangen door een veel prettigere geur: dit zal meer ontspanning kunnen gaan geven, waardoor de stress en spanning die daarvoor werd opgeroepen zal verminderen. Geuren die je hierbij goed kunt inzetten zijn lemongrass, den en lavendel.

Waarom aromatherapie inzetten in de zorg?

Niet alleen op lichamelijk vlak maar ook op psychisch en spiritueel vlak kan er veel bereikt worden. Een zachte voet- of handmassage, een vertrouwde geur die word verdampt door een diffuser kan het de patiënt allemaal net wat draaglijker en comfortabeler maken. Zelfs bepaalde lichaamelijk klachten kunnen worden verlicht. Essentiële oliën doen veel met ons: ze activeren, brengen tot rust, en geven in bijzondere gevallen ook berusting. De mogelijkheid van essentiële oliën om onaangename geuren te maskeren is een groot voordeel. Niet alleen voor de patiënt maar ook voor het zorgpersoneel en de familie.

Meer
artikelen